TAEKWONDO | 해국도

Taekwondo är en koreansk kampsport som är en av de fem kampsporterna på det olympiska programmet. Utöver tävlingen som ingår i OS så tävlar man i taekwondo i rörelseserier och tränar självförsvar. Taekwondo utvecklar effektivt och mångsidigt sina entusiasters egenskaper och färdigheter. Taekwondo passar alla. Kom igång och börja taekwondo nu!

TAEKWONDO 해국도

 

TAEKWONDO SOM HOBBY

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

TU11 FÖLJER

TAEKWONDO FÖR BARN

TAEKWONDOS HISTORIA

HUR MYCKET KOSTAR TAEKWONDO?

 

TAEKWONDO SOM HOBBY

Taekwondo är en mångsidig kampsport som utvecklar både fysiska och psykologiska egenskaper. I Taekwondo betyder stridssporten två saker. Taekwondo är en sport där man kan tävla ända fram till OS. Å andra sidan är taekwondo en kampsport där du kan utmana dig själv utan pressen att börja tävla. Friheten att välja om du vill vara idrottare eller hobby gör taekwondo lämplig för alla, från spädbarn till vuxna. Taekwondo passar som enda hobby eller som stödsport vid sidan av huvudsporten.

En trygg hobby

Taekwondo-träning är mångsidig och därför har taekwondo-entusiaster och idrottare väldigt få stressrelaterade skador. I taekwondo utvecklas kondition, styrka, flexibilitet, koordination, balans och olika färdigheter i samma paket. Övningarna innebär en hel del övningar som kräver koncentration, som tränas i grupp, med partner och självständigt. Att gå vidare kräver uthållighet, vilja och förmåga att överträffa sig själv. När de fysiska och psykologiska dimensionerna kombineras växer praktikanten till en stark enhet.

I din egen takt

Taekwondo kan utövas med en intensitet som passar dig. Andra går på träning en eller två gånger i veckan, medan de mest entusiastiska tränar tio gånger i veckan eller ännu mer. Träningstakten bestäms av dina egna mål. Om du vill förbättra dig snabbt eller sätta tävlingsmål kommer även antalet övningar att öka. En tumregel med tre övningar är lämplig för den grundläggande entusiasten; med tre övningar i veckan kan du se utvecklingen i din egen kompetens såväl som i ditt fysiska välbefinnande.

Innehållet i övningarna

I taekwondoövningar görs en hel del grundläggande fysiska rörelser som skapar en stark grund för att utöva alla former av sporter. Utöver detta blir det konditionsträning i form av olika stödövningar och egentlig idrottsträning. Särskilt barn har många lekar och lekar som de lär sig grundläggande fysiska färdigheter med. Ett bra exempel på en taekwondoövning som utvecklar kondition, skicklighet, snabbhet och kraftproduktion är att sparka set med en snabb rytm till det sparkande målet. Det tredje området som ägnas mycket uppmärksamhet i övningarna är rörlighet och flexibilitet, som utvecklas med både traditionella stretching och dynamiska rörlighetsövningar.

Taekwondo-tekniker

Teknikerna som utövas i taekwondo kan delas in i sparkar, slag, slag och försvar. Det finns flera grundläggande sparkar i Taekwondo, som varieras med olika utförandemetoder. Slag och slag kan göras med olika delar av näven, fingrar och armbåge. Slagsmål görs med knytnävar och öppna händer. Att träna slag, slag och försvar bygger verktyg för att hantera stridssituationer och utvecklar koordinationsförmåga.

Praktiserande

Taekwondo träningsmetoder kan delas in i övningar gjorda självständigt, träning med en partner och övningar gjorda i grupp och som en grupp. Barnövningar är ofta gamifierade och väldigt lekfulla för de små. Med övningar gjorda självständigt lär du dig och tränar på korrekta rörelsebanor och prestationsmetoder. Det finns många övningar att göra med ett par. De är väldigt olika, från rena teknikövningar till fria strider. För barn är bra exempel på gruppträning till exempel flodhästspel. För vuxna är de mest utmanande gruppövningarna övningarna i olika kampsituationer, där det finns många angripare och ett mål.

För den som utövar taekwondo för sitt eget nöjes skull utan tankar på tävling erbjuder taekwondo många olika dimensioner. Förutom att utvecklas inom sporten och gå framåt i bältesleden kan entusiaster delta i klubbaktiviteter, utbilda sig till instruktörer, domare eller delta i sportorganisationsaktiviteter på olika nivåer. Taekwondo är en verkligt internationell sport. Vart du än går i världen välkomnar lokala taekwondo-entusiaster dig överallt att gå med på deras egen träning.

Tävlande

För dem som blir entusiastiska över att tävla erbjuder taekwondo en fantastisk möjlighet. I Finland tävlas taekwondo främst i matcher och rörelseserier. Du kan också tävla i shower och crushing i världen. Taekwondomatchen är en av de fem kampsporterna i OS, tillsammans med boxning, brottning, judo och fäktning. Tävlingen är välorganiserad i Finland och du kan vara med i ung ålder. Sportens mogna förhållningssätt till barn- och ungdomsidrott indikeras också av att i barntävlingar är huvudkontakt förbjuden och tävlingar anmäls med egen vikt.

En taekwondo-entusiast kan kännas igen på en flexibel kropp och själ, explosiva slag och exakta och snabba sparktekniker.

BÖRJA TAEKWONDO NU! 

TAEKWONDO SOM HOBBY

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

TU11 FÖLJER

TAEKWONDO FÖR BARN

TAEKWONDOS HISTORIA

HUR MYCKET KOSTAR TAEKWONDO?

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

Som en tävlingssport är taekwondo en överraskande mångfacetterad enhet. För hobbyisten erbjuder det utmaningar och möjligheter att överträffa sig själv. För dem som siktar på att bli en toppidrottare erbjuder det en internationell miljö där man kan sträva hela vägen till olympiska medaljer.

I taekwondo tävlar man både i match och i rörelseserier. Det finns bara en match i OS-programmet och toppidrottarna i rörelseserien tävlar i världsmästerskapen. Det är många ålders- och nivågrupper i tävlingarna. Detta gör att du kan tävla på en nivå som passar dig. Dessutom används viktklasser i matchen.

För hobbyisten är tävlingen en upplevelse

Oavsett om du tävlar i en match eller i affärsserier är deltagande alltid en spännande upplevelse för entusiasten. Fullkontaktbrottning är hjärtklappande i sig, medan uppträdande för allmänheten i rörelseserier ger sin egen utmaning för tävlingsprestationer. Men bra förberedelser och stöd från tränare och lagkamrater hjälper till att prestera.

Krävande tävlingsidrott

Taekwondosporter är inte lätta. Atleten måste ha utmärkt kroppskontroll, snabbhet, rörlighet och hastighetsuthållighet. I rörelseserier fokuserar den tävlande på sin prestation inför domarna och publiken, i matchen ger motståndet en ny dimension till helheten. När man pratar om toppsport är taekwondo väldigt populärt i världen, vilket innebär extremt hårda motstånd.

Sport närvarande i träning

Idrottens metoder och etos finns i alla övningar. Även en vanlig friskvårdsmänniska har nytta av tränarnas starka kunskaper om idrott och träning, även om målet inte ligger på tävlingsmattorna. Träning ger också en stark allmän fysisk grund, vilket gör taekwondo till en lämplig sidosport för en idrottare eller en utmärkt bassport för ett barn, även om det slutliga valet av sport är något helt annat än taekwondo.

Skicklighet betonas i affärsserier

I affärsserier krävs mycket goda tekniska färdigheter och framför allt behärskning av korrekt utförandemetod. Prestanda är en viktig del av prestation. Atletens tävlingsnerver sätts på prov när 6 domare och publiken bedömer prestationerna med noggrann koll. Tävlingsformen utvecklar inte bara fysiska egenskaper och skicklighet, utan även självförtroende och prestation. Att mala föreställningen utvecklar också uthållighet när föreställningen poleras till sin spets fram till sista teckningen.

Matchen kräver ett taktiskt öga

I matchen tas poäng för sparkar mot huvudet och kroppen och slag mot kroppen. När föreställningarna är gjorda med full kontakt förefaller tävlingsprestationen ganska vild för lekmannen. Sanningen är dock att genom träning nås en nivå där matchen är ganska säker och taktiska lösningar tar huvudrollen. Av säkerhetsskäl är huvudslag inte tillåtna för barn. En fighter med bra fysik är snabb, har bra hastighetsuthållighetsegenskaper och utmärkt rörlighet. Kompetenskrav betonas också.

BÖRJA TAEKWONDO NU!

TAEKWONDO SOM HOBBY

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

TU11 FÖLJER

TAEKWONDO FÖR BARN

TAEKWONDOS HISTORIA

HUR MYCKET KOSTAR TAEKWONDO?

TAEKWONDO-ATLETER FÖLJER

Taekwondourheilijat 2011 ry är en idrottsklubb vars namn säger allt väsentligt. Klubben grundades i augusti 2011 för att erbjuda taekwondo på ett sportinriktat sätt, med utgångspunkt från grundgrupperna. Verksamheten startades med styrkan av fem tränare, som alla var involverade i taekwondolandslagsverksamhet som idrottare eller tränare på den tiden. Genom åren har verksamheten utökats och nu finns redan 23 tränare och långt över fyrahundra entusiaster.

Till vem?

Taekwondo-atleter lär ut taekwondo till människor i alla åldrar, från spädbarn till vuxna, i mer än trettio olika hobbygrupper. I familjegrupper tränar små barn tillsammans med sina föräldrar och barn från 4 års ålder har redan egna övningar. Det största antalet entusiaster är barn och unga i åldern 7-15 år. I barngrupper ligger tyngdpunkten, förutom taekwondo-träning, på att lära sig grundläggande fysiska färdigheter och att arbeta i grupp. I ungdoms- och vuxengrupper flyttas fokus till utveckling av idrottsteknik och fysiska egenskaper. Träningsgrupper är alltid indelade efter ålder och kompetensnivå. Nybörjare tränar i egna nybörjargrupper och för den som har mer tid finns det grupper efter bältesnivåer. Dessutom har unga och vuxna som siktar på tävlingar egna grupper både i matcher och i företagsserier. Gruppernas ansvariga tränare ansvarar för utbildningsplaner, mål och framstegsuppföljning. Utöver Taekwondo-lektioner anordnar Taekwondo-atleter gott om sidoträning för entusiaster, t.ex. i form av stretching, akrobatik och konditionsträning samt fysisk träning utomhus på sommaren. Taekwondo-idrottare samarbetar även med andra idrottsföreningar, till exempel genom att erbjuda taekwondo-träning som en form av sidoträning.

Hall

Hallen för taekwondo-idrottare finns i idrottshallen på Ristipellontie 14 i Konala, Helsingfors. Utöver loungen och sociala ytor finns det cirka 500 kvadratmeter yta för själva taekwondo-träningen, som kan delas upp i fyra separata träningsområden. För föräldrar till entusiaster och vuxna entusiaster finns även en boxningshall och massageservice i hallen.

TU11 har under åren 2014-2019 varit, med ett undantag, den största taekwondoklubben i Finland mätt i antal licenser. Klubben har också varit mycket framgångsrik i tävlingar, både i matcher och i affärsserier, och klubben har idrottare på internationell nivå.

BÖRJA TAEKWONDO NU!

TAEKWONDO SOM HOBBY

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

TU11 FÖLJER

TAEKWONDO FÖR BARN

TAEKWONDOS HISTORIA

HUR MYCKET KOSTAR TAEKWONDO?

TAEKWONDO ÄR EN UTMÄRKT TRÄNINGSHOBBY FÖR BARN

Varje barn bör träna dagligen, oavsett om det är trädgårdsspel, idrottslektioner i skolan eller fritidsintressen. Förutom mängden träning är dess mångsidighet viktigt. Barn är på toppen av känslighetsperioder när det gäller nästan alla fysiska färdigheter och egenskaper, naturligtvis med hänsyn till ålder. Till exempel formar motorik eller snabbhetsövningar ett barns nervsystem och muskler mycket mer effektivt än liknande övningar för en vuxen.

Taekwondo är i grunden en utmärkt träningshobby för barn, eftersom sportens mångsidighet i kombination med den idrottsorienterade träningskulturen hos Taekwondo-atleter garanterar en stimulerande och tillräckligt utmanande miljö för att lära sig träningsfärdigheter från tidig ålder. Vi har här sammanställt 8 anledningar till varför taekwondo är en utmärkt träningshobby för barn.

Taekwondo är extremt mångsidig som sport

Som stridssport är Taekwondo mycket mångsidig, då den innehåller två olika tävlingsformer, match- och rörelseserien, samt en hel rad olika sparktekniker, slag, slag, steg, självförsvarsövningar m.m. Dessutom innehåller varje övning också helt olika karaktäristiska övningar som stretching och snabbhetsträning.

Taekwondo-träning tar hänsyn till barnets utvecklings- och känslighetsperioder

Fokusområdena fysiska egenskaper utvecklas i takt med att barn och unga växer. Grovt kan vi säga att små barn är på toppen av sin känslighetsperiod när det gäller motoriska färdigheter, och när de åldras spelar snabbhet, rörlighet, styrka och grundläggande aerob uthållighet in. Taekwondo-idrottares åldersgruppträning och åldersgruppstävlingsträning är utformade så att de tar hänsyn till dessa perioder av känslighet så effektivt som möjligt. Små barn tränar till exempel mycket motorik och förståelse för sin kropp, medan 10-åringar tränar mycket fart och hoppträning. Det viktigaste är dock att både fysiska färdigheter och egenskaper tränas på ett mångsidigt sätt med varje åldersgrupp.

Taekwondo-träning utvecklar målinriktning, uthållighet och koncentration

I Taekwondo avancerar du i bältesbetyg och du kan klara bältesproven genom att göra tillräckligt många övningar och känna till de tekniker som krävs i provet. Målsystemet som skrivits in i sporten illustrerar därför konkret för barnet sambandet mellan målet, arbetet och belöningen. Nästan alla entusiastiska entusiaster uppger att deras mål är att uppnå ett svart bälte, vilket kräver envishet och engagemang. På motsvarande sätt är många barn peppade på att tävla från tidig ålder, och själva tävlingsträningen börjar med målsättning. För att uppnå Taekwondo-mål krävs, förutom träning, förmågan att fokusera på de ämnen som utövas.

Taekwondo-träning utvecklar sociala färdigheter

Taekwondo är en individuell sport som utövas i grupp. Inlärningsmålet som anges i träningsprogrammen för taekwondo-idrottare är alltid att utöver fysiska färdigheter träna sociala färdigheter och gruppaktiviteter. Gymmet har tydliga spelregler och bruksanvisningar som genom att följa dem säkerställer en bekväm och uppmuntrande träningsmiljö för alla. Taekwondo inkluderar också att respektera och hjälpa träningskompisar som en viktig del. Unga taekwondo-entusiaster är till exempel fantastiskt duktiga på att ge varandra tips och feedback under träningen. Du kan också hitta massor av nya vänner och bekanta på gymmet.

Taekwondo är en trygg hobby

Taekwondo är en väldigt säker sport baserad på exempelvis försäkringsstatistik. Utbildningen är alltid progressiv och tar hänsyn till entusiasternas startnivå och färdigheter. Dessutom stärker sportens mångsidighet och betoningen på karaktäristisk träning kroppens stödjande muskler för att stödja och stå emot hård träning. Rörlighets- och stretchträning flexar däremot kroppen och förebygger muskelskador och många kroniska muskelrelaterade åkommor senare i livet. Hos taekwondo-idrottare är alla tränare utbildade och vet hur de ska ta hänsyn till en säker verksamhetsmiljö, inte bara i den fysiska aspekten, utan också genom att skapa en säker träningssituation där barn kan försöka uttrycka sig utan rädsla för misstag eller lärares tillrättavisningar. Atmosfären är alltid uppmuntrande och vänlig.

Inom taekwondo är det möjligt att tävla och utvecklas som idrottare upp till internationell nivå

Taekwondo kan utövas som en träningshobby eller som en tävlingssport från tidig ålder. Den idrottsintresserade kan ta sig ända upp på internationell nivå och klubbens starka idrottskompetens vittnar t.ex. det faktum att ordförande Teemu Heino representerade Finland vid OS i Aten 2004. Taekwondo är en krävande men givande sport. Barn har sin egen ålder och färdighetsserie, så du kan börja tävla redan innan skolåldern.

Taekwondo är som bäst en hobby för hela familjen och föräldrar kan vara delaktiga i aktiviteten på många sätt

Taekwondo kan utövas självständigt hos Taekwondo-idrottare från 4 års ålder, men det går även att träna tillsammans med en förälder eller föräldrar i familjegrupper. På familjekurser kan taekwondo redan tränas med en bebis, och det finns grupper för barn i alla utvecklingsstadier. Andra föräldrar är däremot starkt engagerade i barnets hobby genom att till exempel delta i klubbens aktiviteter eller följa med på tävlingsresor. Att bara titta på ditt barns träning från soffan i vardagsrummet med en kopp kaffe är ett bra sätt att vara delaktig i ditt barns hobby.

Taekwondo är kul!

Taekwondo som sport är jättekul, man kan inte komma över det eller runt det. Ta med ditt barn att prova så kommer du att märka detta redan vid de första passen.

BÖRJA TAEKWONDO NU!

TAEKWONDO SOM HOBBY

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

TU11 FÖLJER

TAEKWONDO FÖR BARN

TAEKWONDOS HISTORIA

HUR MYCKET KOSTAR TAEKWONDO?

Taekwondos historia

Koreanska traditioner och grunder i karate

Taekwondo är en modern koreansk kampsport, vars systematiska utveckling började efter andra världskriget.

Kampsport har utövats på den koreanska halvön i minst 2 000 år, förmodligen längre. Förmodligen den mest kända av de gamla kampsporterna Subakssireum och Jag är ledsen, som t.ex. soldater övade som en del av sin utbildning. Än idag utövas dessa traditionella sporter i liten skala i Korea, främst med syftet att behålla traditionerna som en del av det kulturella spektrumet. Även om sportens tekniska tillvägagångssätt skiljer sig markant från samtida taekwondo, är de fortfarande värda att nämnas som en del av taekwondons historia, eftersom de har dragit mycket av taekwondos filosofiska grund när sporten utvecklades som en del av den koreanska nationalismen efter andra världen. Krig.

Istället bör du leta efter den tekniska bakgrunden för Taekwondo karate från riktningen. Korea var under japansk ockupation från 1910 till 1945, och under denna period t.ex. utövandet av alla koreanska kamptraditioner var förbjudet. Kunskaperna utövades förmodligen i hemlighet också under ockupationen, men betydligt viktigare för utvecklingen av modern taekwondo var de unga koreanska män som kunde lära sig japansk kampsport under ockupationen.

Karate hade precis börjat spridas till Japan under ledning av lärare i Okinawa, så koreaner lärde sig samtidigt som pionjärerna inom modern karate, till exempel när de studerade i Japan. I sitt hemland lärde koreanerna karate ganska troget utifrån den okinawanska stilen, medan japanerna tog sig större friheter i att utveckla stilen i sitt hemland.

Efter Koreas självständighet höjde intresset för sina egna kulturella traditioner sitt huvud när landet som återhämtade sig från ockupationen sökte efter sin nationella identitet. Som en del av detta projekt började den "första generationens" taekwondo-mästare som utövade karate och andra former av fighting ivrigt utveckla sina egna stilar. På den tiden var det förstås inte tal om taekwondo, utan de etablerade skolorna - kwanien –lärare var senare viktiga påverkare i födelsen av en enad sport.

De mest kända och "original" fem av Kwans var:

 • Chung Do Kwan 
  • grundare Lee vann Kuk
 • Moo Duk Kwan 
  • grundare Hwang Kee
 • Ji Do Kwan 
  • grundare Chun Sang Sup
 • Chang Moo Kwan 
  • grundare Yoon Byung In
 • Låten Moo Kwan 
  • grundare Ro Byung Jick
Gemensamma undervisningslinjer och inrättandet av Korea Taekwondo Association

Under 1950-talet började ledarna för kwanerna diskutera enandet av lärarlinjerna. Vanlig koreansk kampsport hänvisades till med olika namn beroende på plats och stil, t.ex. så gör det. Allmän Choi Hong Hee föreslog allmän användning av namnet Tae Kwon Do redan 1952. Chois egen undervisningsstil spred sig starkt när den blev en del av den koreanska arméns kampsportsträning.

Kwanie-mästare lyckades kombinera de bästa aspekterna av sina undervisningsstilar till en enda enhet och grundade 1959 Korea Taekwondo Association (KTA). Valet av namnet taekwondo som en del av organisationens namn berodde särskilt på Choi, som med sitt inflytande kunde lobba starkt för sin vision. Organisationen i sig var också starkt Chois skapelse. Choi och Kwanies ledare kunde inte komma överens om undervisningsstilar, vilket så småningom ledde till att Choi avgick 1966 och skapade sin egen pedagogiska paraplyorganisation från Internationella Taekwondoförbundet (ITF).

Ledarna för Kwani fortsatte arbetet med enande trots deras många inbördes meningsskiljaktigheter, och under 60-talet tog till exempel ett enhetligt bältesundersökningssystem form. I det här fallet inkluderade testet rörelseuppsättningar, en match och en skriftlig del. Uppsättningarna av rörelser härleddes från karate. Etableringen av sportens namn som taekwondo tog fortfarande sin egen tid, eftersom till exempel tae soo do och kong så gör var fortfarande starka motkandidater för det.

Trots utvecklingen av en enhetlig stil är det värt att notera att hela 60-talet var starkt polariserat mellan skolor och lärare i olika generationer. Mästarna i den första generationen kwans ansåg att representanterna för den nya generationen förändrade sporten för mycket och fattade beslut som var skadliga för den. På samma sätt hindrade uppkomsten av många nya kwans och organisationer enandeprojektet. Likaså ledde all utveckling regelbundet till att de största stilarna förenades under gemensamma tekniska utgångspunkter.

Födelsen av Kukkiwon och World Taekwondo Federation

KTA:s ledning såg beslutsamma och starka ledare efter Chois avgång. Till exempel organisationens ordförande Kim Yong Chae och Kim Un-yong var både politiskt inflytelserika och väl sammankopplade och kunde höja både sportens status och finansiering i beslutsfattarnas ögon. Arbetet med enande och stark politisk vilja ledde till att taekwondo konsekvent började byggas upp som Koreas nationalsport, som önskades få stor spridning även utanför landet.

Den starka politiska ställningen hjälpte också KTA-ledningen att samla in medel för bygget av den nya centralhallen. Det dyra projektet lyckades delvis för att dåvarande KTA-presidenten Kim Un Yong lovade att ordna internationella evenemang och höja Koreas status i resten av världens ögon med hjälp av taekwondo. Han lovade också att publicera en grundläggande guide till sporten (Taekwondo lärobok) och starta en periodisk publikation för att stödja rekrytering och undervisning av nya entusiaster.

Centralhallens stora byggprojekt stod klart 1972 och invigningen firades i november med en inflytelserik grupp gäster. Central hall Kukkiwon symboliserade allt som pionjärerna inom enhetlig taekwondo hade drivit på, och centret tog omedelbart över de viktigaste funktionerna i KTA:

 1. Utveckling av tekniker
 2. Organisation och administration av POOM- och DAN-tentor
 3. lärare (tvål) Träning
 4. Organisera nationella och internationella turneringar
 5. Främjar hälsan för alla koreaner och andan i taekwondo

Redan 1973 anordnades de första världsmästerskapen i taekwondo i Kukkiwon. Omkring 200 idrottare från 17 länder tävlade i evenemanget. Samma år grundades den för att främja sportens idrottssida World Taekwondo Federation (WTF – namn ändrat till 2016 World Taekwondo).

Grundandet av Kukkiwon bidrog till födelsen av identiteten för den unga sporten, som inte på något sätt var klar ännu. Det fanns cirka 1,3 miljoner kukki-taekwondo-entusiaster i Korea vid den tiden, men undervisningen utfördes fortfarande av kwans, vars undervisningsförmåga var mycket varierande. Unified DAN system, utveckling av konkurrensregler och taeguk- och yudanja -skapandet av butikskedjor stärkte dock den centralt styrda och enhetliga idrottskulturen.

Sportens starka uppgång i världen och dess uppgång till olympisk sport   

Chois ITF hade till en början spridit sig starkare än taekwondo i kukki-stil i världen, men KTA och senare särskilt Kukkiwon hade också ett starkt mål att sprida medvetenhet om sporten utanför Korea. Detta gjordes genom att skicka lärare till öppna gym runt om i världen och genom att främja sportens konkurrens genom WTF.

1980 erkände Internationella olympiska kommittén taekwondo som en tävlingssport. När Seoul var värd för OS 1988 tävlades taekwondo som en demonstrationssport, precis som fyra år senare i Barcelona. År 2000 ingick taekwondo redan i OS i Sydney vid sidan av judo som en annan asiatisk kampsport.

Idag, beroende på mätmetod, är taekwondo världens populäraste eller bland de populäraste stridssporterna och utövas över hela världen. Kukkiwon tar fortfarande hand om den pedagogiska sidan av sporten och delar officiellt ut alla POOM- och DAN-värden. World taekwondo, å andra sidan, främjar sportens idrottssida med målet att behålla sportens olympiska status och höja sportens status ytterligare.

Taekwondo i Finland i 40 år

Taekwondo kom till Finland 1979, när Ji do Kwan-skolan grundades Hwang Dae Jin började undervisa i sporten i Klaukkala. Hwang hade tränat taekwondo sedan han var ung och hade blivit en framgångsrik tävlande i Korea. Ji Do Kwan stack ut från andra skolor, särskilt på grund av sin betoning på konkurrenskraftiga matcher. Det är utbildningsbakgrunden för denna skola som har påverkat utvecklingen av finsk taekwondo starkast genom Hwang och Mästarna som har påverkat vårt land som t.ex. Mun Dong Kun och Park Jong Man genom, som båda också är produkter av den där Kwan.

Taekwondo väckte stort intresse redan från start och även till exempel karateka som tränat en längre tid dök upp på de första grundkurserna för att lära sig av den koreanske mästaren. Man hittade snabbt skickliga personer som kunde hjälpa Hwang att driva operationen och genomföra övningarna, och verksamheten utvidgades snart till t.ex. Helsingfors, Lahtis, Tammerfors och Åbo. Finska Taekwondoförbundet (STKDL) grundades 1980.

De första svarta bältena i Finland uppträdde Petri Eerola och Marcos Kuusjärvi 1986 vid en öppen tillställning i Tapanila sporthall. Hwang fick provet.

Missnöje med Hwangs verksamhetsmetoder och andra meningsskiljaktigheter ledde 1987 till att Taekwondoförbundets extra bolagsstämma avsatte hela styrelsen då med ett misstroendevotum, vilket följaktligen fick Hwang att dra sig ur verksamheten och etablera Finska Taekwondoförbundet (STU). Fem klubbar lämnade också föreningen, men 17 blev kvar.

För att kompensera för bristen på en individuell mästare bildades 1988 ett bälteskollegium med flera medlemmar, vars huvudsakliga syfte var att följa sportens utveckling, hålla de grundläggande teknikerna som utövas i Finland enhetliga, utarbeta krav på bältestest. , organisera DAN-tester och upprätthålla en lista över finska DAN-värden. Extern vägledning och prestige söktes genom att utse en dansklärare att leda högskolan Allan Paulsen. Högskolan och dess efterträdare, sabumnim-rådet, verkade fram till 2005, varefter lärarna självständigt definierade sina egna bältesexamenskrav och följde sin egen linje av mästare.

Under 2000-talet har taekwondo fortsatt att växa i Finland, men den mest betydande tillväxten har koncentrerats till de största städerna och inom dem några av de största klubbarna. Professionaliseringen av sporten och tränarverksamheten har varit positiv då flera klubbar kunnat anställa heltidsanställda och därmed öka antalet och kvaliteten på aktiviteterna. Antalet liknande utbildade instruktörer och tränare har stadigt vuxit, till exempel genom gemensam utbildning för kampsportstränare.

Finska taekwondoprestationer

Redan från början var de finska taekwondospelarna sugna på att både delta och anordna tävlingar, men i början låg verksamheten enbart på Hwangs axlar då han var den enda i Finland med internationellt domarlicens. Hwangs egen matchbakgrund och relationer hade också ett starkt inflytande på detta.

Efter att Hwang lämnade föreningen tog Marcos Kuusjärvi ansvar för utvecklingen av matchverksamheten, anordnade finsk domarutbildning och fungerade som huvudtränare för matchlaget 1987-1995. Den första finländaren som klarade IR-kursen var Reino Pesonen 1994.

Betydande tävlingsevenemang anordnade av finländare har varit världsmästerskapet i Helsingfors 1987, EM-matcherna 1996, EM-matcherna 2001, vars generalsekreterare var Sampo Pajulampi, och 2005 års EM-tävlingar i företagsserien.

Finländarna har varit relativt framgångsrika i landskamper. Jarl Kaila var ansvarig för den första VM-medaljen genom att ta brons i Seoul 1989 och för samma trick up Veera Liukkonen (nu Ruoho) 1993 i New York. Nästa VM-medalj kunde väntas till 2012, då Matti Sairanen tog silver från Para Taekwondo World Championships. Finländarna har tagit flera EM-medaljer, Teemu Heino är den största medaljören med ett silver och 2 brons.

I affärsserier har Finland varit strålande framgångsrikt. Även om tävlingsformen är nyare har finländarna samlat på sig flera prestigefyllda medaljer.  

Finland har varit representerat vid OS av Veera Liukkonen och Kirsimarja Koskinen (nu Kuutschin) i Sydney 2000, Teemu Heino i Aten 2004 också Suvi Mikkonen I London 2012 och i Rio 2016. Både Kirsimarja Kuutschin och Suvi Mikkonen slutade femma i sin serie.

I samband med Taekwondo-prestationer är det också värt att nämna den mångåriga ordföranden för Finska Taekwondoförbundet Jarmo J. Soilan (1942-2015) verksamhet som styrelseledamot i både European Taekwondo Union och WTF.  

Finlands pristävling medaljörer

Match

Tirkkonen, Kimmo (EC-3. 1984 +83kg, EC-3. 1986 +83kg)

Keränen, Mia (EC-3. 1986 -70 kg)          

Ratilainen, Timo (VM-2. 1987 -64 kg)      

Nevalainen, Ari (VM -3. 1987 -54 kg)       

Parviainen, Markku (EC-3. 1988 -70kg) 

Kaila, Jarl (EC-3. 1988 -83 kg, MM-3. 1989 -83 kg)

Karjalainen, Timo (EM-3. 1990 -70 kg)    

Kuutscin (Koskinen), Kirsimarja (EC-2. 1990 -65kg, EC-3. 1994 -65kg)

Ruoho (Liukkonen), Veera (EM-3. 1990 -72 kg, VM-3. 1993 -72 kg)

Hwang In Kwon (JEM 3, 1992)

Ketola, Minna (EC-3. 1994 -51 kg)         

Pokka, Marko (EC-3. 1994 -76 kg)         

Soila, Joonas (EC-3. 1994 -83 kg)           

Pikkarainen, Niina (EC-3. 1996 -51 kg)   

Salonen, Laura (EC-3. 1996 -55 kg)        

Tarhanen, Mika (EC-3. 1996 -64kg, EC-3. 2000 -67kg)

Heino, Teemu (EC-3. 2000 +84kg, EC-3. 2002 +84kg EC-2. 2005 +84kg)

Eskuri, Tiina (Ungdoms-EM-3. 2003 -46kg)

Leetberg, Raina (EM-3. 2005 +72kg)        

Mikkonen, Suvi (EC-3. 2014)    

Sairanen, Matti (Para MM-2.2012 -68kg, Para MM-3. 2013 -68kg)

Partanen, Jenna (Under 21 år EC-3. 2013 -63kg)    

Saarinen, Niko (Kadettien MM-2. 2014 -53 kg)  

Rannikko, Noora (Cadet EM-3. 2015 -59 kg)

Business-serien

Krista Mäkinen (EM-2. 2005 Damer 35-41)                      

Varpu Järvinen (EM-3. 2007 Damer O51, EM-3. 2009 Damer O51)

Frans Salmi (VM-3. 2014 Herrar U17, EM-1. 2015 Herrar U30, EM-3. 2017 Herrar U30, EM-3. 2019 Herrar Lag U30)

Niina Virtala (MM-3. 2016 Damlag O30, EM-2. 2015 Damer U50, EM-3. 2017 Damer U50, EM-2. 2017 Damlag O30, EM-3. 2015 Damlag O30, EM-3. 2019 Damer U50, EM-3. 2019 Damlag O30)

Johanna Nukari (MM-3.2016 Dam U40, MM-3. 2016 Damlag O30, EM-2. 2017 Damlag O30, EM-3. 2015 Damlag O30, EM-3. 2015 Damer U40, EM-3. 2019 Damer Team O30, 2020 års VM-tävlingar ersattes av onlinetävlingar där 1. Dam U50          

Triin Saviauk (MM-3. 2016 Damlag O30, EM-2. 2017 Damlag O30, EM-3. 2015 Damlag O30), EM-3. 2019 (damlag O30)      

Olli Siltanen (EM-3. 2017 herrlag U30, EM-3. 2019 herrlag U30)              

Christian Kamphuis (EM-3. 2017 herrlag U30, EM-3. 2019 herrlag U30)        

BÖRJA TAEKWONDO NU!

TAEKWONDO SOM HOBBY

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

TU11 FÖLJER

TAEKWONDO FÖR BARN

TAEKWONDOS HISTORIA

HUR MYCKET KOSTAR TAEKWONDO?

Vad kostar taekwondo?

Taekwondo är i grunden en billig hobby. Å andra sidan ligger budgetarna för de som utbildar och tävlar professionellt på små företagsnivå. I den här artikeln får vi lära känna kostnadsstrukturen för taekwondo-hobbyn.

Kostnaderna för en nybörjare är blygsamma

Taekwondo-avgifterna är måttliga jämfört med många andra sporter. För första gången kan en hobbyman prova hobbyn utan förpliktelser. Därefter är månadsavgiften €52 – €67, beroende på entusiastens ålder. Avgifterna är högre för äldre barn och vuxna eftersom fler övningar finns tillgängliga.

För det första bältestestet bör entusiasten skaffa en taekwondo-dräkt. Det är lätt att få det från utrustningsbutiken kopplad till gymmet. Priserna på dräkten börjar från 19€ - 45€ baskostymer för entusiaster och slutar med toppdräkter som kostar 130€.

Inledningsvis är det bältesprov ungefär var tredje månad. De betalar €30 – €60 för färgade bälten, beroende på färgen på bältet. Bältet ingår i priset för bältestestet.
Sköldar används ofta i övningar. Klubben lånar ut basskydd, men de är utslitna vid hård användning. Till att börja med bör du skaffa basentusiastens skyddspaket, som inkluderar sken- och armskydd (45 €).

I takt med att hobbyn tar bort ökar också utgifterna

När det blir fler och fler övningar dyker det också upp att skaffa ett eget skydd och uppdatera kostymen. Kostymer för en aktiv entusiast kostar femtio cent åt båda hållen.

När en entusiast blir exalterad av att prova en tävling, t.ex. skaffa egna rasskydd och delta i loppen.

Den aktiva entusiastens skyddspaket kostar €109 (uppgradering från den grundläggande entusiastens skyddspaket är €64). Priset på inomhustävlingar varierar från gratis till ett par dussin, deltagaravgiften för själva tävlingarna är €30 – €55 i Finland. Dessutom måste de som deltar i tävlingen betala en inhemsk tränaravgift på 10 €/tävling. Även Daedos elektroniska strumpor behövs på loppen.

Aktiva entusiaster deltar också i läger. Deras priser varierar från gratis till hundratals euro. Endagsläger varierar vanligtvis mellan gratis och 50 euro. I flerdagarsläger höjer boende och måltider priset. Utöver lägeravgiften ska resekostnader och matpengar budgeteras för deltagande.

En aktiv konkurrent har betydande kostnader

För aktiva konkurrenter är kostnaderna redan ganska stora. Även träning kostar mer, €87 per månad. Det finns gott om övningar. Dessutom är Punttisali.coms träningsavgift €15/månad för medlemmar i tävlingsgruppen.
När det gäller utrustning behöver du ett par toppdräkter (€98-€130) och ett tävlingsidrottsskyddspaket för €180, samt Daedo eller KP&P elektroniska strumpor, beroende på ras.

Det är 6-9 tävlingar i Finland per år. Utöver deltagaravgifter (€30-€55) och inhemska bussavgifter (€10/tävling), måste resor, logi och matkostnader budgeteras.

För utländska tävlingar måste den tävlande betala deltagaravgiften (€50-€100), utländsk tränaravgift (€50), resor, logi och måltider. Vanligtvis bör €500-€600 i Europa och €1500-2000 längre bort reserveras för en tävlingsresa. Det finns 1-10 av dessa tävlingsresor, beroende på idrottarens nivå. Budgeten för internationella läger är densamma, läger hålls utomlands vart 1-2 år.

Kostnaderna kommer att öka gradvis

I början är träningen billig och kommer att förbli så om tävlingsidrotten inte involverar dig. Även inom tävlingsidrotten stiger utgifterna gradvis i takt med att idrottaren utvecklas och nivån stiger.

Prislista för utbildning >>

Utrustningspaket >>

Priser på kostymer >>

Bältestest prislista >>

Ekonomiskt stöd till praktikanter >>

BÖRJA TAEKWONDO NU!

TAEKWONDO SOM HOBBY

TAEKWONDO SOM EN KONKURRENSFÖRSPORT

TU11 FÖLJER

TAEKWONDO FÖR BARN

TAEKWONDOS HISTORIA

HUR MYCKET KOSTAR TAEKWONDO?


#tu11 #taekwondo #taekwondo idrottare #taekwondo idrottare2011 #aloitataekwondo


NyheterRing oss: 0451827290
Besök personligen eller skicka traditionell post: Ristipellontie 14, FI-00390 Helsingfors
VI HAR ÖPPET VARDAGAR 17.00-20.30 ELLER ENLIGT AVTAL

Licens krävs för tävlingar och alla föreningsevenemang. Dessutom kan du samtidigt skaffa dig en prisvärd träningsförsäkring.


Sidan använder cookies för att optimera användarupplevelsen. Sidan lagrar inte användardata. GDPR-kompatibelt register- och dataskyddsuttalande.sv_SESvenska
Powered by TranslatePress