Kategorier
framsida Skjutreglage Nyhetsbrev Allmän

9 nya DAN-värden för TU

Sommarens Dan-examen startade lördagen den 8 juni klockan 09:00. Lite innan provstart värmde examinatorerna upp och förberedde sig mentalt inför dagen som väntar. Spänningen och spänningen vid provet var påtaglig. Bältestestet startade efter ordentlig uppvärmning med grundtekniksektionen. Handteknikerna flög i snabb takt i luften, ackompanjerat av höga klappar. Kombinationer av handteknik fortsatte till de grundläggande sparkarna och hoppsparkarna i taekwondo.

Snart utfördes sparkar och handtekniker med paret, där testpersonernas förmåga att utföra kontrollerade och precisa handlingar bedömdes. Den första delen av testet fortsatte med en fartfylld spark- och slagdel, och såg till att varje tävlande gav allt och lät fighterns ande ta hand om att skicka Spiriten ner till testvakterna.

Första delen avslutades med en rörelseseriedel, där varje poomsae noggrant gicks igenom. Sabukokelaat fick äntligen uppträda på Chonkwong business-serien. Den sista sektionen före pausen var krossningssektionen, som testade de tävlandes kraftgenereringsförmåga och deras tekniska kunnande inom krossning. Delarna av brädet flög vilt i luften och de hårda sparkarna följde med krossningen när försöksledarna gjorde sitt bästa.

Efter ett kort tankstopp fortsatte vi till teoridelen av taekwondo där testpersonerna pratade med varandra om taekwondons historia och andra teorifrågor. Därefter fortsatte experimentet till den mer tillämpliga delen av sporten, när experimentörerna presenterade sina färdigheter i 1- och 3-stegsmatcher.

Efter de omväxlande stegmatcherna fortsatte testet mot självförsvarssektionen. Breakaways, två-mot-en försvar, övertaganden och försvar mot olika attacker kom nästa för var och en av försökspersonerna. Sabukokelaa bråkade med varandra och försvarade sig mot en fighter som attackerade med en träpinne.

Från självförsvar gick vi vidare till att testa de tävlandes tekniska kunnande. De tävlande visade sitt bästa i de tekniska övningarna och en del av taekwondomatchen. Det gick smidigt vidare till slutet av tentamen och sparring, det vill säga en taekwondomatch med regler. Försöken tog emot olika spelare och försökte visa sina bästa matchkunskaper och den sk sparring med motståndaren. Som sista klimax i testet fick vi tävla mot två motståndare enligt matchreglerna.
Så här avslutades provet efter sju timmar vid 16-tiden.

Lauras kommentarer om tentan från min nya sabumnim

Innan tentan, fjärilar i magen, väntade jag på vad den kommande dagen skulle ge. När det var dags att börja provet låg fokus strikt på vad vi ombads visa och vad vi ville utvärdera. Grundtekniksektionen utmanade taekwondo med mångsidiga teknikkombinationer och hoppsparkar.

De fick testa sina fysiska gränser på riktigt i sektioner som kräver hård aerob kondition, t.ex. i långvariga sparktrick och slagkombinationer. Krossningarna var fantastiska att titta på, och försöksledarna fick växla mellan hand- och sparkteknik.

Under de mer lämpliga delarna av eftermiddagen krävdes en snabb reaktion på olika attacker och stridssituationer. Självförsvar och intensiteten i matchen såg till att varje tävlande var tvungen att gräva fram andan hos en fighter.
I många tillämpade avsnitt fick examinatorerna mycket fria händer att visa sina bästa färdigheter och examinatorerna begränsade eller vägledde inte för mycket hur de skulle agera i situationen. Detta gjorde det möjligt för alla att visa sin bästa förmåga att tillämpa i självförsvar och stridssituationer och försvara sig mot angriparen/angriparna.

I sparringdelen i slutet av testet pressades benen och gränserna för den egna fysiken och uthålligheten sattes på prov. Det var fantastiskt att märka att med en god anda, hårt arbete och naturligtvis en orubblig attityd, trots tröttheten, gick det att hitta mer energi och överleva dan-koe med ära till slutet.

Efter den sista feedbacken var stämningen glad, lättad och nöjd. Leenden dök upp på ansiktena på testtagarna när vi hörde att alla hade klarat testet och fått ett nytt bältesvärde i slutet av de 7 timmarna av rigorösa tester och hårt knackande.

Examinatorernas tankar om dagen

På morgonen vid åttatiden började jag hemifrån och begav mig till gymmet i morgonsolen. Även om det redan har varit flera dan-prov under min karriär, så var det idag något speciellt i luften. Förväntningen var att idag skulle bli ett riktigt tufft test, när hallen är full av mångåriga taekwondoproffs. Och jag är glad att kunna säga att experimenten var riktigt bra. Bättre än du kunde hoppas på. Här fick de som provade sin första Dan den bästa möjliga modellen av hur det att göra just nu kan se ut.

Å arrangörerna av provet, återigen, lycka till till alla kandidater. Du kan vara riktigt stolt och nöjd med dina egna prestationer. Härifrån är det mycket bra att fortsätta mot nästa bältesvärden.

- Peter

Experimentet leddes av Hannu Vikströn, Timo Jannson och Petteri Kauppinen


#tu11 #taekwondo #taekwondo idrottare #taekwondo idrottare2011 #aloitataekwondo


NyheterRing oss: 0451827290
Besök personligen eller skicka traditionell post: Ristipellontie 14, FI-00390 Helsingfors
VI HAR ÖPPET VARDAGAR 17.00-20.30 ELLER ENLIGT AVTAL

Licens krävs för tävlingar och alla föreningsevenemang. Dessutom kan du samtidigt skaffa dig en prisvärd träningsförsäkring.


Sidan använder cookies för att optimera användarupplevelsen. Sidan lagrar inte användardata. GDPR-kompatibelt register- och dataskyddsuttalande.sv_SESvenska
Powered by TranslatePress